Wasvoorschriften

Wasvoorschriften aan de kleding van JANICE geven je een advies hoe je het beste kunt omgaan met het desbetreffende textielproduct. Bij Janice bevestigen we aan ieder textiel kledingstuk een waslabel. Volg de wasvoorschriften van JANICE en je zult lang plezier hebben van je kledingstuk.

Iedere textielsoort heeft een eigen wasvoorschrift. Je kunt een wollen trui niet op dezelfde manier wassen als een spijkerbroek, want dan houd je een naveltruitje over. Daarom is alle textiel van JANICE voorzien van waslabels met wastekens, die uitleggen op welke temperatuur en met welk wasprogramma je het moet wassen, of dat je het juist naar de stomerij moet brengen. Deze symbolen op wasetiketten hebben allemaal een andere betekenis.

Sommige wasvoorschriften-tekens zijn zo gemaakt dat ze voor iedereen te begrijpen zijn. Een pictogram van een wastobbe met daarin een temperatuur geeft de maximale temperatuur aan waarop gewassen mag worden; een strijkijzer geeft aan dat het gestreken mag worden. Maar soms is de icoon betekenis niet erg begrijpelijk, vandaar deze uitleg.

Wasvoorschriften aan JANICE kleding

De wasvoorschriften aan de kleding van JANICE vertellen op welk wasprogramma en welke temperatuur je het textiele kledingstuk kunt wassen, of het gebleekt mag worden, of in de wasdroger gedroogd mag worden, op welke temperatuur je het kunt strijken en of het alleen chemisch gereinigd mag worden. De wasvoorschriften-pictogrammen zijn dan ook ingedeeld in de categorieën wassen, bleken, trommeldrogen (in België: symbool droogkast), strijken en chemisch reinigen.

Niet alles wat je moet weten over de was is in een symbool terug te vinden. Zo bestaan er geen niet-centrifugeren-symbool of geen-wasverzachter-symbool. Meestal wordt dit in tekst aangegeven op het waslabel. Tip: knip dus niet meteen na aankoop het etiket uit je kleding, maar kijk goed wat er precies op staat! De wasvoorschriften aan de kleding van Janice geven het beste advies!

Waslabel symbolen

Wastobbe: De wastobbe betekent dat je textiel op een gewoon programma kunt wassen. Onder gewone programma’s vallen ook Eco-programma’s, spaarwasjes en halve wasjes-programma’s. De temperatuur in de wastobbe geeft de maximale temperatuur aan waarop je het textiel kun wassen. Kouder wassen mag altijd. Bij een wastobbe met een kruis mag het textiel niet gewassen worden (ook niet op de hand). Zulke kleding moet je naar de stomerij brengen.

Wastobbe met één streepje: Een wastobbe met één streepje eronder betekent wassen met een anti kreuk-programma. Anti-kreuk-programma’s zijn bedoeld voor kleding met synthetische vezels of kreukherstellend vezels en is ook goed te gebruiken voor fijne was. Tijdens een antikreuk-programma wordt wasgoed voorzichtiger gewassen en/of gecentrifugeerd. Soms wordt stoom gebruikt om kreuk te verminderen. In dit geval mag je de machine maximaal tot de helft beladen. Ook hier geeft de temperatuur in de wastobbe de maximale temperatuur aan waarop je het textiel kun wassen. Kouder wassen kan natuurlijk wel.

Wastobbe met onderbroken streepje: Een wastobbe met een onderbroken streepje is het symbool voor het wolwasprogramma, dat mag op maximaal 30 of 40 graden. Dit symbool staat in wollen kleding en kleding die deels uit wol bestaat. Gebruik voor wol altijd een speciaal wolwasmiddel en belaad de trommel maximaal tot een kwart van het maximale gewicht.

Wastobbe met handje: Dit symbool staat voor de snelle handwas, dat wil zeggen dat je het textiel niet mag laten weken en dat je het met de hand moet wassen. Sommige wasautomaten hebben een speciaal handwasprogramma. Je vindt dit symbool in fijne was als lingerie, zijde en ook vaak in wollen kleding. Handwassen doe je zo: los wat fijn- of wolwasmiddel op in lauw water, dompel het kledingstuk onder en masseer het sop er zachtjes doorheen.
Daarna spoel je het kledingstuk uit in schoon water. In geval van wol is het belangrijk om na te spoelen met water van dezelfde temperatuur als het waswater. Wol ‘schrikt’ namelijk van koud water en kan dan krimpen. Wikkel het kledingstuk in een badhanddoek en druk zo voorzichtig het vocht eruit. Laat wol liggend drogen om vervorming te voorkomen.

Symbolen voor bleken: Een driehoek symbool zonder vulling geeft aan dat kleding bleken mogelijk is met elk bleekmiddel, bijvoorbeeld chloorbleekmiddel. Een driehoek met diagonale strepen geeft aan dat je dit kledingstuk kunt wassen met een zuurstofbleekmiddel. Vaak is zuurstofbleekmiddel toegevoegd aan witwasmiddelen, maar je kunt het ook extra doseren in de vorm van oxi poeder of gel. Staat er een kruis door de driehoek, dan mag het textiel niet gebleekt worden. Je moet het kledingstuk wassen met een wasmiddel voor witte of gekleurde was zonder (zuurstof)bleekmiddel.

Symbolen voor trommeldrogen: De wasdroger wordt weergegeven door een vierkant met een rondje erin. De stippen in het rondje geven aan op welke temperatuur de was gedroogd mag worden: één stip voor lage en twee stippen voor hoge temperatuur. Hittegevoelig textiel kan krimpen in de wasdroger en heeft daarom een symbool met één stip. Staat er een kruis door het symbool, dan mag het niet in de wasdroger.

Symbolen voor strijken: De puntjes in het strijkijzer verwijzen naar de punten op de regelknop van jouw strijkijzer. Drie puntjes voor heet strijken, twee puntjes voor warm strijken, één puntje voor lauw strijken en een kruis voor niet strijken.

Symbolen voor chemisch reinigen: Een rondje met een letter erin zie je altijd in combinatie met het symbool voor niet wassen. Dit betekent dat je het kledingstuk bij de stomerij moet laten reinigen. De letters zijn bestemd voor de stomerij, zij geven aan welk oplosmiddel gebruikt kan worden. Het enige belangrijke symbool voor jou is een rondje met een kruis er door. Dit betekent: niet chemisch reinigen (dus niet naar de stomerij brengen) en voorzichtig met vlekkenmiddelen.

Geen etiket, wat nu?

Zit er geen etiketje meer in je kleding, of is het zo verwassen dat je het niet meer kunt lezen? Neem dan meteen even contact met ons op, wij zullen je dan zo snel mogelijk helpen aan de juiste informatie. Stuur ons een bericht via het Watts App Buisness nummer of contacteer ons via Instagram op Janice.hq

Viscose

Viscose is een stof die behoort tot de synthetische stoffen. De stof is een combinatie van houtcellulose en katoen en is een plantaardige kunstmatige vezel. Viscose is een mooi, zachte stof, dat tevens een zachte behandeling verdient. In grote lijnen valt het op dezelfde manier te wassen als katoen. Janice.nl geeft jou de precieze wasvoorschriften van viscose.

Wasvoorschriften viscose

Op viscose kleding van Janice vind je altijd een waslabel met daarop de wasvoorschriften. Het is van belang om deze wasvoorschriften als eerste te bekijken wanneer je jouw kledingstuk gaat wassen. Omdat het materiaal de eerste keer kleur af kan geven is het verstandig om dit een eerste wasbeurt alleen te wassen in de wasmachine, zodat het niet afgeeft op andere kleding. Daarnaast is het aan te raden om geen wasmiddel met bleekmiddel te gebruiken.

Tevens krimpt viscose vrij snel, waardoor het niet verstandig is om het op een hoge temperatuur te wassen. Was viscose maximaal op 30 graden, zodat je voorkomt dat het kledingstuk straks een andere maat heeft. Gebruik daarnaast niet de droger, want ook hierdoor kan jouw kleding krimpen. Het beste kun je viscose kort wassen en na het wassen liggend laten drogen, zodat kreukels worden voorkomen en het materiaal niet zal krimpen.

Strijken van Viscose

Strijk viscose nooit te warm, maar maximaal op de medium stand. Het beste kun je de stof binnenstebuiten, ook wel links om genaamd, strijken. Als je de stof aan de andere kant strijkt, kan de hitte van het strijkijzer de kleur niet vervagen.

Wasvoorschriften Zijde

Zijde is een enorm rijke stof. Hoe mooi deze stof ook is, je moet zijde heel voorzichtig verzorgen. Je kunt het namelijk het beste met de hand wassen. want wij geven de beste tips om je zijden kledingstuk een speciale wasbehandeling te geven. Aan alle zijde kledingstukken van Janice vind je carelabel met wasvoorschriften. Volg ze voor lang plezier van je zijden kledingstuk.

Zijde wassen

Bijna altijd met de hand. Hoe makkelijk het ook is om je kleding in de wasmachine te gooien, doe het niet met zijde, of je moet een speciale wasmachine hebben met luxe zijde wasprogramma. Deze luxe stof heeft extra zorg nodig, dus maak een badje met lauwwarm water en gebruik een speciaal zijdewasmiddel.

Was je zijde kledingstuk niet met andere kleding, maar apart. Alle kleding bij elkaar gooien tijdens het wassen is funest. Bij deze stof moet je dit niet doen. Was ieder kledingstuk los van elkaar, want het ene item is het andere niet.

Gebruik geen synthetische middelen. Ontvlekker, wasverzachter of bleekmiddel: het zijn vijanden van deze stof. Vergeet allerlei geur- of kleurmiddelen en was op een zo natuurlijk mogelijke manier. Begin met lauwwarm water en eindig met koud water voor het mooiste resultaat.

Vlekken in zijde? Want hoe moet je een zijde jurk, zijden sjaal, zijde rok of zijden blouse wassen met een grote vlek erin? Ga vooral niet boenen of wrijven, maar dep de vlek droog. Hoe voorkom je een vlek in een zijden stof? Vermijd alcohol en deodorant. Ben extra voorzichtig als je zijde kleding aan hebt.

Droog zijde voorzichtig. Wring de stof nooit uit, want dit beschadigt de vezels. Hoe laat je je zijde kledingstuk dan laten droge drogen? Knijp je kledingstuk voorzichtig uit zodat het niet meer kletsnat is en rol het vervolgens in een droge handdoek. Na een aantal minuten laat je het aan een kledinghanger drogen (zeg maar dag tegen kreukels!). Een zuurstofrijke ruimte is hierbij een must, dus op warme dagen hang je het aan de waslijn buiten.

Strijken van zijde. Het meest ideale is een stoom apparaat. Hang het zijde kledingstuk op een hanger en stoom het hangend. Een goede stomer haalt de kreukels uit het kledingstuk op 5-10 cm afstand. Wil je toch strijken, doe dan als volgt:
haal je kledingstuk van de hanger als het nagenoeg droog is.
strijk het item half nat, maar spuit het niet nat, want daarvan krijg je vlekken.

Volg de zijde wasvoorschriften aan de kleding van Janice voor lang plezier.

Wasvoorschriften Wol

Wol hoeft minder vaak gewassen te worden dan synthetische of plantaardige vezels vanwege de natuurlijk afweer van bacterieën. Wol heeft zelfreinigende eigenschappen en een prima manier om uw wollen kleding te “wassen”, is door het buiten te hangen bij vochtig weer. Wol bevat lanoline, een natuurlijk vet. Als lanoline in contact komt met vocht, treedt een natuurlijk zeepproces op. De wol wasvoorschriften van Janice geven aan hoe je onze kleding moet verzorgen.

Merinowol

Merinowol heeft een bacterieremmende werking waardoor wol meerdere dagen gedragen kan worden zonder dat het gaat ruiken. Dit is mogelijk doordat wol de capaciteit heeft om vocht op te nemen en door het ruwe, negatief geladen oppervlak van wolvezels. Bacteriën die voor luchtjes zorgen, gedijen op gladde, positief geladen oppervlakken, zoals op synthetische vezels.

Baby Alpaca wol

Natuurlijk is het fijn als je sjaal of plaid van alpacawol weer lekker fris ruikt. Maar soms kan luchten van de wol al genoeg zijn om deze weer wat op te frissen. Wanneer je Baby Alpaca wol toch graag wilt wassen is een bijkomend voordeel dat alpaca wol wassen zeer makkelijk is. Dit kan met de hand, maar ook in de wasmachine. Hier een aantal tips voor het beste resultaat

Handwas baby alpaca :

1. Gebruik een neutraal wasmiddel of een speciaal wolwasmiddel.
2. Gebruik voldoende water tijdens het wassen.
3. Was het item voorzichtig, niet wrijven.

Wasmachine baby alpaca:
1. Gebruik een neutraal wasmiddel of een speciaal wolwasmiddel.
2. Doe de sjaal of plaid eventueel in een beschermende hoes voordat je deze in de wasmachine doet.
3. Was op 30 graden en centrifugeer op lage toeren.

Drogen baby alpaca:
1. Stop de sjaal of plaid van alpacawol niet in de droger.
2. Voorkom dat er overtollig water in blijft zitten, dan gaat het minder fris ruiken.
3. Niet drogen op een verwarming of andere warmtebron.
4. Laat het plat drogen voor het beste resultaat.

Cashmere

Veel wasmachines hebben een “cashmere” optie – die van ons ook. Ik gebruik ‘m nooit. Ik was cashmere altijd met de hand.

De meeste handwasmiddelen zijn niet geschikt voor wol en zijde: dit staat in minuscule lettertjes op de achterkant van de verpakking. Het is dus belangrijk dat je het juiste wasmiddel vindt. Te veel wasverzachter, geur en chloor bestanddelen zijn slecht voor cashmere.
Was je cashmere kledingstukken apart van elkaar, in een aparte wasbak.
Vul ik de teil met lauw water en wasmiddel en doe er daarna een trui, vest, jurk, sjaal of poncho in. Laat het teiltje de hele nacht staan, zodat het goed kan weken. Spoel het in de ochtend goed uit.

Bij de meeste wollen produkten wordt aangegeven dat met de hand gewassen moet worden. Echter: de moderne wasmachines hebben goede wolwasprogramma’s. Let op: 30 ˚C wasprogramma’s en fijnwasprogramma’s zijn níet geschikt voor een wolwas; het moet echt een apart wolwasprogramma zijn.

Als u in de machine wast kan het produkt iets meer krimpen; dat verschilt per wasmachine. Als u uw eigen machine goed kent, weet u dan ook of u het product iets groter moet kopen of niet. Maar het kan echt alleen met een speciaal wol wasprogramma.

Wasmiddel

Gebruik voor wol een speciaal wolwasmiddel (géén biotex: de enzymen in biotex breken eiwitten af).  Als u met de hand wast is het volgende heel belangrijk: wol krimpt (door vervilting) door temperatuurverschillen én door wrijving. Als u de wol dus wast in een lauw sopje (max 30 ˚C) moet u ook in lauw water spoelen!
U mag de wol niet wringen, wel voorzichtig uitknijpen en/of droogrollen in een handdoek. Na het wassen trekt u het artikel voorzichtig in vorm en laat het liggend drogen (op een handdoek) voor het mooiste resultaat.

  • Wol mag niet in de wasdroger (dan krimpt het).
  • Wol niet in de volle zon leggen of hangen (het verkleurt).
  • Wol niet dagen in water laten staan (dan vallen er gaten in).

Katoen

Veel kledingstukken zijn gemaakt van katoen. Dit is een natuurlijk vezel dat niet snel slijt en zeer gemakkelijk te wassen is. Daarnaast is het een vochtabsorberend materiaal, heeft het slechts een geringe neiging tot elektrostatische lading en kost het relatief weinig. Genoeg redenen dus om kledingstukken van katoen te kopen. Bij het wassen van katoenen kleren is het grote nadeel echter dat de kledingstukken snel gekreukt worden. Het is daarom belangrijk om katoenen kleren op een speciale manier te wassen. We leggen je hier uit wat de beste wasvoorschriften voor katoenen kleding van JANICE zijn.

Wasvoorschriften katoen

De eerste keer dat je een katoenen kledingstuk wast bestaat de kans dat het kleur afgeeft. Om te voorkomen dat het katoen op andere kleren afgeeft is het aan te raden om de katoenen stoffen de eerste paar wasbeurten apart te wassen. Zorg er wel voor dat de temperatuur van jouw wasmachine niet boven 40 graden komt, want als katoen voor de eerste keer wordt gewassen kan het namelijk krimpen. Onder de 40 graden zit je in de zogenaamde “safe zone”. Voor witte katoenen kleding is het overigens juist wel aan te raden om te wassen boven 40 graden, omdat je zo de vlekken het beste uit de kleding haalt. Gebruik bij voorbaat geen wasmiddel met bleekmiddel, want dit is niet goed voor katoen.

Katoen drogen

Een andere tip voor katoenen kleding is deze binnenstebuiten in de wasmachine te gooien. Zo voorkom je op de beste manier dat de kleding versleten raakt en van de buitenkant verkleurt. Doe dit ook wanneer je jouw katoen in de droger stopt. Zorg ervoor dat je bij het drogen de stand van de droger niet te hoog zet, vanwege dezelfde reden. Laat je de was echter drogen door de was op te hangen? Kies dan een plek uit waar de zon niet schijnt, omdat katoen kan verkleuren door de zon. Wij geven altijd voorkeur aan een droogrekje ipv een droger.

Strijk je katoen ook altijd van de binnenkant, draai de stof links om. De hitte van je strijkijzer mag niet te hoog staan. Doe je dit toch en draai je de stof niet om, kun je een kleur verschil krijgen en strijk vleugen.

Polyester

Veel kleding wordt gemaakt van synthetische stoffen. Deze synthetische stoffen hebben een negatieve connotatie, terwijl het in principe prima stoffen zijn om kleding mee te produceren. Bovendien zijn synthetische stoffen de makkelijkste stoffen om schoon te maken met de wasmachine. Er bestaan de volgende synthetische stoffen: viscose, acryl, polyester, elasthaan en nylon. Ze hebben allemaal een verschillend wasvoorschrift, maar in het algemeen kan worden gezegd dat synthetische stoffen niet echt vuil gewassen moeten worden, omdat vuil zich snel tot deze stoffen hecht. Het beste is om synthetische stoffen geregeld te wassen om een niet te hoge temperatuur, ze hierbij goed door te spoelen en nat op te hangen.

Wasvoorschriften synthetische stoffen

We gaan nu wat dieper in op de wasvoorschriften voor synthetische stoffen, want zoals gezegd heeft iedere soort een ander wasvoorschrift. Kijk in het kaartje van het kledingstuk waarvan het gemaakt is, zodat je weet met welke synthetische stoffen je te maken hebt. Volg de wasvoorschriften aan de syntetische kleding van JANICE.

Acryl wassen

Een ander synthetisch materiaal is acryl, een sterk op wol lijkende stof. Het is belangrijk om deze stof net als viscose niet te warm te wassen. Acryl is zelfs niet eens bestand tegen hitte, dus dient het op een lauwe temperatuur gewassen te worden. Ook bij het strijken is enige voorzichtigheid op zijn plaats. Laat het net als viscose liggend drogen en vermijd de droger.

Nylon wassen

Nylon is een mooie, waterafstotende stof die vormvast is en niet kreukt. Net als bij viscose is het ook hier aan te raden om niet warmer te wassen dan 40 graden, omdat het anders kan krimpen. De droogtrommel is niet nodig, omdat nylon van zichzelf zeer snel droogt.

Polyester wassen

Polyester is een zachte, lichte stof die erg duurzaam en vormvast is. Aan te raden is om polyester te wassen op 40 graden, waarna het vrij snel zal drogen en strijken niet nodig is. Wanneer je wel wilt strijken, dan is het aan te raden om het strijkijzer op een lage temperatuur te zetten.

Elasthaan wassen

De laatste synthetische stof is elasthaan, dat erg elastisch is, maar toch zijn vaste vorm behoudt. Om elasthaan op de beste manier te behandelen was en strijk je deze stof niet te heet en houd jij je goed aan de wasvoorschriften als aangegeven op het label.

Leer

Over lederen kleding is Janice heel duidelijk: breng het naar de stomerij en laat er een specialist naar kijken. Natuurlijk kun je bij een glad leren kledingstuk met een vochtig doekje zonder schoonmaak middelen een vlek afvegen. Maar zodra het gaat om suede, nubuck of een ander lederen kledingstuk waarvan de porie aan de oppervlakte open is, dan is het advies zeker naar de stomerij gaan.

Pakken, Blazers en Jassen

Wij adviseren, als wasvoorschrift voor het behoud van het materiaal, kleur en pasvorm altijd je dames pak, colbert en jas naar de stomerij te brengen. Deze kledingstukken hoeven niet vaak gewassen te worden. Een avondje luchten kan al voldoende zijn na een feestje. Maar zijn er dan toch draagsporen zichtbaar, breng deze dan naar de stomerij. Daar kunnen ze, met behulp van je waslabel, het beste programma adviseren.

We hopen dat alle wasvoorschriften bevestigd aan de kleding van JANICE je zal helpen de juiste manier voor je exclusieve kledingstuk te zorgen.

X