Filter
Maat
Kleur
Materiaal
Sorteren

katoenen kleding

Katoen is een heerlijk materiaal. Katoenen kleding van Janice is zacht, het prikt niet en het blijft lang mooi. Maar wist je dat er verschillende soorten katoen zijn? Dus voordat je een fijn katoenen kledingstuk koopt is het goed om eens meer te weten over het materiaal katoen. JANICE vertelt je hier dus alles over het, naast wol, meest gebruikte materiaal in de textielindustrie.

Wat is katoen?

Katoen is het zaadpluis van de katoenplant. De vrucht van de katoenplant barst open wanneer deze rijp is. Hierdoor wordt een dot katoen zichtbaar: het zaadpluis. De katoenvezels zijn twee tot vijf centimeter lang en worden gesponnen tot garen. Voor de productie van katoen worden verschillende katoenplanten gebruikt. Het behaarde katoen (Gossypium hirsutum) wordt voor 90 procent van de wereldproductie gebruikt.

Waar wordt katoen voor gebruikt?

Katoen wordt gebruikt voor kleding, beddengoed, lingerie en ook voor woonaccessoires. Er zijn een aantal redenen voor dit veelzijdig en veelvuldig gebruik. Katoen is een platte, gedraaide vezel, het heeft daardoor weinig glans. Hierdoor is het ook redelijk stroef. De vezels houden elkaar in een garen goed vast. Daardoor is het ook vrij sterk materiaal. Katoen heeft daardoor de eigenschappen dat het stevig en slijtvast is. Daarom maakt Janice ook katoenen kleding.

Daarnaast is het een natuurlijk materiaal dat prettig aanvoelt op je lichaam. Ook ademt het goed en is het sterk vocht absorberend en goed luchtdoorlatend. In de zomer is katoenen kleding luchtig en zorgt het voor prettige verkoeling. In de winter wordt katoen niet kil en hou je een behaaglijk gevoel. Dus katoen staat voor optimaal draagcomfort en wordt daarom zo veelvuldig toegepast in kleding industrie.

Katoen is niet alleen populair geworden door haar eigenschappen en de nieuwe productiemethoden. Katoen was in de handel ook een geliefd product. Katoen verliest namelijk slechts 10 procent van haar ruwe gewicht bij de verwerking en ook dat maakt van katoen een geliefd handelsgoed.

Hoe lang gebruiken we al katoen?

In Midden-Amerika is katoen al in 5800 voor Christus bekend. In China en wat later namelijk vanaf 3000 voor Christus. Maar pas vanaf 800 na Christus kwamen producten van katoen naar Europa. Vanaf de 14de eeuw kwam de katoenverwerking op gang, met name in Zuid-Duitsland. Tot in de 17de eeuw leidde Augsburg de industriële massaproductie, daarna namen de Vlaamse en Engelse katoenindustrie de overhand. Door een aantal uitvindingen zoals de spinmachine in 1764 en de mechanische weefstoel in 1784, kon de productiehoeveelheid aanzienlijk verhoogd worden.

Ondanks de concurrentie met talrijke kunstvezels vertegenwoordigt katoen op dit moment nog ongeveer 44% van het totale textielvezelverbruik. Sinds 1970 tot heden is de productie van ruw katoen wereldwijd bijna verdubbeld, hoewel het bouwland oppervlak maar weinig is toegenomen. De enorme productiegroei is te danken aan een verhoogde oogstopbrengst per acre.

Het onderhoud van katoen

Katoen is een makkelijk te onderhouden materiaal. Het kan gewoon in de wasmachine en je kan het zelfs bij vrij hoge temepraturen wassen. Tot wel 60 graden. Let hierbij op altijd op de aangegeven wasvoorschriften. Doe dit alleen als het echt nodig is, want een hoge temperatuur is wel vrij milieubelastend. Ook kunnen katoenen kledingstukken gewoon in de droger als het waslabel dit toestaat. Allemaal fijne eigenschappen.

Maar heeft katoen dan echt geen nadelen? Het is goed om te weten dat katoen bij het eerste keer wassen een klein beetje kan krimpen. Dit komt doordat bij de productie de vezels strak worden geweven. Doe je er water bij en zeker ook warmte, dan versoepelen de vezels een beetje, waardoor het iets krimpt. Maar wees niet bang, er wordt vaak rekening gehouden met de krimp. De maten worden extra ruim gehouden waardoor je katoenen kleding van Janice nog steeds goed  past na de wasbeurt en eventuele krimp. Blijf er op letten en was de eerste keer bij lage temperatuur. Stop ook je product niet meteen in de droger maar laat het gewoon aan de lucht drogen. Wij geven zowiezo de voorkeur aan het droogrekje.

Nog meer nadelen? Nou ja, een dan. Katoen moet je strijken. Het scheelt wel welk soort katoen je hebt, sommige soorten moet je echt strijken en bij anderen valt het mee. Hoeveel het materiaal kreukt ligt aan hoe de katoen geweven is en of het wat mee kan rekken. En ook hoe je het zelf behandeld. Hang het na het wassen uit, vouw het netjes en strak op en een deel van het strijken is helemaal niet nodig. Bij de verschillende soorten katoen vertellen we je ook wat over het strijken.

De verschillende soorten katoen

Je zou denken, katoen is katoen. Maar net als met wol, heb je veel verschillende soorten katoen. Bij wol zitten de verschillen vooral in de afkomst (van welk dier komt de wol), en daarnaast voor een deel aan de manier van verwerken. Bij katoen ligt het vooral aan de productiemethode en de manier van weven van de katoendraden. Daardoor heeft katoen verschillende kwaliteit, zachtheid en ook wel eigenschappen. Het verschil zit hem dus in het weven.

Hoe een weefsel aanvoelt komt door de gebruikte schering en inslag. Deze termen uit de weefindustrie verwijzen naar de lengtedraden (de schering) en het breedtegaren (de inslag) op een weefraam. Bij elkaar heet dit de binding. Naast de binding (de manier waarop de draden worden geweven) speelt ook de weefdichtheid (het aantal draden per oppervlak) en de dikte van het garen mee. Die combinatie bepaalt het uiteindelijke product met zijn bijbehorende eigenschappen. Nu je weet waarom het ene katoen het andere niet is, vertellen we je graag over de verschillende soorten katoen.

Katoen satijn

Kleding van katoen-satijn staat synoniem voor luxe en comfort. Katoen-satijn wordt gemaakt van heel fijn katoengaren. Daardoor voelt het erg zijdezacht en glad aan. Je kunt je voorstellen dat een dekbedovertrek van katoen-satijn heerlijk slaapt. Daarnaast ziet het er erg luxe uit. Dat komt door de speciale satijnbinding die de stof een lichte glans geeft.

Chenille katoen

Chenille katoen is katoen dat op speciale wijze getwijnd is. De draden zijn dikker dan bij normaal katoen.

Brushed cotton

Dit is geborstelde katoen. Na het weven worden de plaids en babydekens geborsteld om zo oneffenheden weg te halen. Ook worden de plaids en dekentjes na het borstelen extra zacht en soepel.

Twill katoen

Twill is een specifieke weeftechniek. Als je goed kijkt zie je dat er een diagonaal patroon in de stof zit in plaats van rechte lijnen. Kleding van twill geweven katoen voelt zachter aan dan gewone katoen. Verder kreukt de stof minder snel, waardoor het bijzonder onderhoudsvriendelijk is. Niet strijken dus, heel fijn. En door het zachte materiaal draagt het natuurlijk erg lekker.

Jersey katoen

Ook jersey is heerlijk zacht. Bij jersey wordt de stof niet geweven maar gebreid. Dit kan zowel met wol, maar ook met de draden van katoen. Het breien gebeurt volgens een bepaalde techniek waarbij rechts-links bindingen worden gebruikt waardoor kleine lusjes worden gevormd. Deze lusjes, die je alleen ziet als je heel goed van dichtbij kijkt, zorgen voor de eigenschappen soepelheid en elasticiteit.

Flanel katoen

Ken je nog de flanellen pyjama’s van vroeger? Ow, wat waren die heerlijk zacht. En lekker warm. Het maken van flanel katoen gebeurt na het weefproces. De stof wordt licht geruwd. Daardoor krijg je dus dat zachte effect. Het lijkt dus ook wel wat op brushed katoen dat geborsteld wordt. Flanel houdt je heerlijk warm omdat het je lichaamstemperatuur aanneemt en dat vast houdt. Flanel is dus een erg fijn product om in de winter te gebruiken.

Percale katoen

Percale katoen wordt gemaakt door het gebruiken van fijnere garen en een hoger aantal draden. Daardoor is het een luxe variant van katoen. Het voelt altijd fris aan, net alsof je je blouse net gewassen hebt. Het heeft ook een hoge kwaliteit, door het gebruik van meer draden tijdens het weven. Daardoor doe je nog langer met percale katoenen kledingstuk.

Renforcé katoen

Het Franse woord ‘renforcé’ betekent ‘versterkt’. Deze gladde en koele stof wordt geweven met een zogenaamde platbinding. Door deze speciale weeftechniek wordt de stof nog sterker en steviger dan normale katoen. Kleding gemaakt van katoen renforcé blijft daardoor extra lang mooi.

Chambray geweven katoen

Chambray is een luchtige katoenen stof die wordt geweven in platbinding. Doordat gebruik wordt gemaakt van verschillende kleuren garen, heeft de stof een ruige gemêleerde look die een beetje doet denken aan denim. Dit dunne en luchtige materiaal is bij uitstek geschikt voor de zomer.

Egyptische katoen

Katoen wordt in veel landen geproduceerd. Maar de consument heeft het vaak over Egyptisch katoen. Uit Egypte zou de allerbeste katoen komen. Is dat ook zo? Deels, want Egyptisch katoen hoeft niet uit Egypte te komen. De term zegt meer over het soort vezels en niet over de herkomst. Bij Egyptisch katoen worden extra lange en dunne katoenvezels gebruikt. Het voordeel hiervan is dat de draden dunner zijn en er meer draden gesponnen kunnen worden. Het resultaat is een hogere draaddichtheid (soms wel tot 800!) en een extra zachte katoenen stof van extreem hoge kwaliteit.

Janice gebruikt verschillende katoen soorten in zijn collectie voor zijn katoenen kleding. Dit hangt voornamelijk af van het seizoen waarvoor hij het nodig heeft.

De 5 voordelen van katoen op een rij

1. Sterk en duurzaam

Katoenvezels zijn van nature sterk, wat als voordeel heeft dat een artikel van katoen niet gauw verslijt en een langdurige kwaliteitsgarantie biedt.

2. Warm in de winter en fris in de zomer

Katoenvezels zijn in feite allemaal dunne holle buisjes die een prima warmtegeleider zijn. De buisjes kunnen zich ook vullen met vocht. Zweetdruppeltjes worden dus zonder moeite opgezogen. Katoen kan tot 20% van het eigen gewicht aan vocht opnemen voor het echt vochtig aanvoelt.

3. Gemakkelijk onderhoud

Katoen vraagt geen speciale voorzorgen en mag in zeer warm water (95°) gewassen worden (let op: dit geldt niet voor gekleurd katoen). De stof laat zich zonder moeite strijken en is bestand tegen een heet strijkijzer. Toch geven we de voorkeur altijd de linkerkanten de stof te strijken.

4. Kleurmogelijkheden

Katoen is een stof die zich heel gemakkelijk laat kleuren. Kleuren kan op 2 manieren: door verven of bedrukken. Bij verven wordt de gebreide stof in een verfbad gestopt om het te laten doordringen van een kleur. Bij bedrukken worden een of meer kleurmotieven op de (on)geverfde katoen afgedrukt.

5. Verschillende mogelijkheden tot afwerking

Afwerking, zoals de term laat vermoeden, is de laatste stap in het productieproces. Katoen kan op honderd en één manieren worden afgewerkt. Dankzij allerhande moderne procedés kan katoen bv. krimpvrij, kleurecht, vlekwerend, waterafstotend, kreukvrij worden gemaakt. Katoenen kleding van Janice heeft ieder seizoen een andere afwerking. Afhankelijk van het seizoen en de trends.

Moderne technieken maken het ook mogelijk katoen met allerhande andere soorten natuurlijke of synthetische vezels te mengen, waardoor heel nieuwe stoffen ontstaan, die het draagcomfort nog verbeteren of een speciaal kleureffect geven. De vermenging van katoen met elasthaan bijvoorbeeld, maakt de stof superelastisch en vormvast. Het aantal mogelijke mengsels van verschillende vezels is haast eindeloos.

Ben je op zoek naar katoenen kledingstukken? Shop dan je nieuwe katoenen kleding bij janice.nl

X