Filter
Maat
Kleur
Materiaal
Sorteren

Duurzame kleding

Op zoek naar leuke duurzame kleding van Europese kwaliteit? Dan ben je bij JANICE aan het juiste adres. Janice maakt veel gebruik van duurzame materialen zoals (stretch) viscose en zijde. Je kunt in onze webshop terecht voor duurzame dames jurken, dames rokken, dames blouses, tops en meer. Alle aspecten van eerlijke kleding hebben we in overweging genomen. Zowel de natuur, het eindproduct, maar ook de werknemer moet het goed hebben. Duurzame kleding is kleding die wordt gemaakt met behoud en aandacht voor de planeet, dier en mens en dat vinden wij bij JANICE erg belangrijk.

Duurzame kleding door gebruik van natuurlijke materialen

Je kunt op meerdere manieren duurzaam werken. Wij hebben er bij de oprichting van Janice voor gekozen om duurzame kleding te produceren. Hierbij hebben we ons afgevraagd welke materialen we kiezen, waar we onze kleding laten maken en hoe staan we klaar voor de mensen die de kleding maken? Zo is onze duurzame kleding collectie ontstaan van jurken, rokken, tops, truien, vesten. Onze duurzame kleding wordt gemaakt van viscose, stretch zijde, baby alpaca wol en super zacht leer. Daarmee houden we rekening met de laatste trends en verkopen we kleding die op een verantwoorde en eerlijke wijze wordt geproduceerd.

Ben jij milieuvriendelijk bezig?

Je kunt makkelijk een bijdrage aan een beter milieu leveren door simpelweg bewust te kiezen voor kleding van milieuvriendelijkere materialen, door tweedehands kleding te kopen, te kiezen voor vintage of door te shoppen in winkels die aandacht hebben voor een meer duurzame productie, zoals bij Janice. Slechts 60% van de totale kleding productie over de wereld wordt verkocht. 40% is totale overproductie. Daarnaast wordt bij grote webshops een enorm groot gedeelte van de retouren gewoon vernietigd. Een ware aanslag op het milieu waar wij niet aan meedragen. Als er iets een trend is geworden, dan is het wel het woordje duurzaam of sustainable. Ineens is men zich bewust, dat we bewuster moeten omgaan met onze wereld. We hebben maar 1 aardbol en we zijn in rap tempo alle sources van moeder aarde aan het opmaken of vervuilen.

Hoe duurzaam is Janice

Wij hebben er altijd voor gekozen duurzaam en eerlijk te werken. We laten het grootste gedeelte van de collectie maken in Europa. De fabrikanten waar we mee werken, hebben een “groen” certificaat. Minstens zo belangrijk: de mensen die werken in onze fabrieken, werken normalen uren met een normaal salaris. De Janice fabrikanten werken besparend, recyclen, en letten er ook op dat het transport in 1 keer gedaan wordt, niet 10 keer.

Wij volgen geen trend, maar werken al jaren zo omdat dit goed voelt. Ook kiezen we onze producten en materialen zo uit. Als we niet alleen duurzaam werken, maar ook nog eens sustainable materialen uitzoeken, dan hebben we een dubbele winst. Dan dragen we op 2 manieren een steentje bij tegen de milieu vervuiling.

Duurzame kleding: waarom is het nodig?

Gemiddeld wordt een kledingstuk slechts 4 keer gedragen. Wij Nederlanders kopen gemiddeld 50 kledingstukken per jaar en gooien er 45 per jaar weg. Van al onze kleding is er 30% dat we niet dragen. Waar leidt dat allemaal toe? Afvalwaterproblemen in de wereld. De productie van synthetische stoffen kost veel energie, want voor natuurlijke stoffen zijn grote hoeveelheden water en bestrijdingsmiddelen nodig. Chemische nabehandelingen (zoals verven, stonewashen of kreukvrij maken) zijn milieuvervuilend en ongezond voor werknemers. Daarnaast zijn de arbeidsomstandigheden ook veelal slecht: te lage lonen, extreem lange werkweken en misstanden zoals kinderarbeid, onveilige fabrieken, opsluiting en mishandeling. Ook het dierenwelzijn komt vaak in het geding.

Mode industrie en duurzame dameskleding

De mode industrie, en dan voornamelijk de “fast-fashion-tak” er van is de op 1 na grootste vervuiler van de wereld. Of het nu de CO2 uitstoot voor het vervoer is, de chemische materialen die ze nodig hebben voor het verven, of het water wat gebruikt wordt bij de productie. Dan heb je nog dat we een enorm afval probleem hebben door het fenomeen “fast-fashion”. Niet alleen willen we vaker geprikkeld worden en kopen we dus sneller een nieuw kledingstuk, het gaat ook minder lang mee. Je kunt hier online meer over lezen, zoals bijvoorbeeld op de blog van “projectcece

Daarnaast blijven de grote magnaten zoals Zara, H&M en bijvoorbeeld Bershka maar produceren, omdat het goedkoper is de machines continu te laten draaien dan even te stoppen als er iets niet nodig is. Er worden hierdoor enorme overschotten geproduceerd. Kleding die geen consument gaat bereiken en dan maar verbrand wordt.

Het meest achterlijke hiervan vinden wij dan nog, dat de fast fashion industrie hun kleding laat maken in derde wereld landen, door mensen die werken om te leven. Door mensen die de hele dag moeten werken voor een honger salaris en wonen in kleine krotten. Door mensen die amper geld hebben kleding te kopen. Toch kiezen ze er voor deze kleding dan te verbranden i.p.v. deze te schenken aan hun werknemers. Daarom kiezen wij voor duurzame en eerlijke kleding.

Shop nu de duurzame dameskleding van Janice online en volg ons op Instagram

X