Zijde Blouses & Rokken

6 november 2020

Niets is luxueuzer dan een zijde blouse en zijde rok. Zijde is dit de ultieme stof om mee te werken en bijna complimenten te garanderen. Maar het verwerken van zijde komt vaak met een groot aantal uitdagingen. In de ateliers van Janice weet men heel goed hoe zorgvuldig omgegaan moet worden met het naaien van een zijde blouse of rok.

De zijde-stretch kwaliteit die gebruikt wordt in de Janice collectie wordt gekeken naar de juiste dikte, de goede verhouding elastan en de meest sublieme afwerking.

In deze blog leggen we je combinatie mogelijkheden uit, hoe je zijde moet verzorgen en behandelen en waarom je zeker een zijde blouse en rok in je kast moet hebben! Laat je op Janice.nl inspireren voor de mooiste zijde kleding.

Waarom je een zijden rok nodig hebt!

Zijde is een super chique stof dat heel mooi langs je lichaam valt. Dat is dan ook de reden dat je het overal ziet komen. In blouses, tops, maar ook in rokken! Zijden rokken zijn perfect om casual te dragen met een mooie, gebreide trui, maar ook stoer met een t-shirt en leren jasje. De stof laat zich goed lenen om een contrast te maken tussen vrouwelijk en stoer.
Zo kun je je rok combineren met een paar stoere bikerboots, maar ook met een paar mooie hakken of zelfs met sneakers. Het is dus een geschikt item om overdag naar je werk te dragen en ‘s avonds naar een feestje! Scroll verder voor inspiratie en natuurlijk om te shoppen.

 

Dit seizoen hebben we bij Janice weer 4 mooie zijde rokken, zwart, bruin, rood en paars. Voor welke rok ga jij?

Waarom je een zijden blouse moet hebben!

Een zijden top is een must have voor elke vrouw. Deze lichte en luchtige klassieker van topkwaliteit is zeer veelzijdig te combineren en bovendien tijdloos. De perfecte zijden blouse valt soepel, is te combineren bij alle gelegenheden en is uitgevoerd in een tijdloos design met moderne twist. In dit kledingstuk kom je altijd elegant en vrouwelijk voor de dag zonder overdressed te zijn.

Hier zie je de zijde blouse bij een dames pak gecombineerd, onder het Luke blazertje. Omdat de blouse zo licht en dun is, is dit ideaal om onder een getailleerd blazertje te dragen.

Hoe verzorg je zijde kleding?

 • Zijde langer dan een paar minuten in water laten staan, zou vermeden moeten worden. Laat zijde dus nooit weken in water.
 • Zijde is een sterke, natuurlijke vezel en bestaat zoals alle dierlijke vezels uit eiwit. Dat houdt in dat geen chloor / optisch bleekmiddel gebuikt mag worden. Dat veroorzaakt erosie en zal de zijde beschadigen.
 • Gebruik geen harde wasmiddelen die bleek bevatten. Verderop in dit artikel gaan we in op geschikte wasmiddelen. Zie blauwe linkjes.
 • Gebruik geen alkaline-houdend wasmiddel bij het wassen van zijde. De zijdevezel wordt hierdoor aangetast.
 • Een goed wasmiddel is van het merk Ecover voor zijde (en wol).
 • Vermijd het drogen van zijde in direct zonlicht omdat zonlicht na verloop van tijd schade kan veroorzaken aan zijden kleding.
 • Substanties die alcohol bevatten, zullen zijde stoffen ook beschadigen. Je kunt je parfum en haarspray dus het beste eerst laten drogen voordat je jezelf aankleedt.

Handwas voor zijde

 • Als je optimaal voor je zijde kunt zorgen, zullen de kledingstukken langer en mooier meegaan. Daarom raden we aan om zelfs je zijde-kledingstukken die gelabeld zijn voor de wasmachine, toch te handwassen.
 • We raden handwas of de stomerij aan voor zijde. De wasmachine is afgeraden. De stomerij is aangeraden als het een speciaal kledingstuk is, zoals een trouwjurk, of als het kledingstuk een expliciete instructie bevat dat het gestoomd moet worden. We adviseren bij voorkeur je zijden blouse en zijden rok naar de stomerij te brengen.

Kleur Controle

 • Controleer eerst of het kledingstuk überhaupt gewassen mag worden: doe van te voren een test op een klein stukje van de stof om te kijken of de stof kan verkleuren. Neem een witte doek, maak hem vochtig en druk op het kledingstuk om te ontdekken of het kledingstuk kleur afgeeft. Is dit het geval? Dan moet het kledingstuk naar de stomerij en is het niet verstandig om het te wassen… maar bekijk ook de volgende bullet om de kleur zelf te fixeren.
 • Geeft het kledingstuk kleur af of heb je het nog niet voor de eerste keer gewassen? Dan kun je de verf  fixeren door het kledingstuk 3 minuten in water en een half kopje natuurazijn te wassen. Die azijn stabiliseert en fixeert de kleuren. Ook neutraliseert azijn geuren. Zijden kledingstukken zullen daarna wel hun kleuren behouden onder normale omstandigheden. Azijn brengt bovendien een mooie glans en het ontvet een beetje. Azijn neemt echter geen vlekken weg.
 • Geeft het kledingstuk geen kleur af? Neem dan de eerste vlekken alvast weg met een voorbehandeling: dep met koud water en verdunde schoonmaakazijn op de vlekken in de stof. Let op: schoonmaakazijn is agressief. Gebruik het verdund – en kijk eerst of het met normale, witte azijn lukt.

Ton sur ton look

Als we bij Janice ergens van houden, dan is het de zijde ton sur ton look. Omdat het zijde zó rijk valt, ziet de zijde blouse op de zijde rok erg rijk uit. Laat de zijde Bobby blouse nonchalant los hangen over de rok, of knoop deze stoer en vrouwelijk over de rand van de rok. Ga je voor een sportievere look, combineer er dan sneakers onder met een wollen vest. Wil je gekleed de deur uit gaan, pak dan je pumps of laarsjes en mooie een leren jack over je schouders. Ook de Clive mantel staat heel rijk bij deze trendy combinatie.

Stretch Zijde

Heb je nu altijd al een mooie zijde blouse of zijde rok willen hebben en dacht Sedat je daar heel voorzichtig mee moest zijn? De stretch zijde van Janice draagt door de rekbaarheid in de stof er prettig. Deze geeft mee waar nodig en is daarom erg sterk.

De blouse en rok geven door de stretch mee op de knelpunten die je hebt als je je beweegt. Zonder de elastan kan zijde op plekke waar spanning zit kerven, omdat zijde eigenlijk niet mee geeft. Ook tekent de zijde door de dikkere stretch kwaliteit die we hebben niet af.

Ben je al een beetje nieuwsgierig geworden naar onze zijden blouses en zijden rokken? Kijk dan gerust even op Janice.nl naar de keuze die we hierin hebben.

Zijde in de wasmachine ( a no go!)

 • Zijde raakt beschadigd in de wasmachine.
 • Mocht je er toch voor kiezen om de wasmachine te gebruiken, gebruik dan de meest voorzichtige stand (wol-wasprogramma) en een mild wasmiddel.
 • Gebruik geen wasmiddelen die enzymen en ‘lighteners’ bevatten.
 • Gebruik voor het wassen van zijde een wasmiddel dat speciaal voor wol of zijde is gemaakt. Normaal gesproken raden we alleen waspoeder aan maar dit soort speciale wasmiddel is alleen in vloeibare vorm verkrijgbaar. Bijvoorbeeld dit wasmiddel voor zijde (en wol).
 • Gebruik het minste aantal toeren.
 • Zijden kleding mag niet gecentrifugeerd worden.

Droogtips voor zijde

 • Hang zijde op om het te laten drogen. Het zijde kledingstuk zal zijn vorm behouden.
 • Gebruik, zoals met iedere delicate stof, nooit direct zonlicht om zijde kleding te drogen. Dat vervaagt de kleur en beschadigt de zijde vezels. Nat zijde wordt geelachtig in direct zonlicht.
 • Leg zijde ook niet op een verwarming.
 • We raden het drogen van zijde in een wasdroger af. De zijde wordt dan statisch. Wasdrogers kunnen zijde kledingstukken op twee manieren beschadigen. Excessieve temperatuur en hitte maakt de kleuren mat en laat het zijde krimpen. Daarnaast zorgt frictie met de trommel ervoor dat garen breken.


Strijken van zijde

 • De meeste kreukels kunnen verwijderd worden door de zijde kledingstukken in de badkamer te hangen tijdens het douchen. Laat de vochtigheid het werk doen!
 • Is strijken alsnog nodig? Strijk zijde kleding bij voorkeur binnenstebuiten voor het strijken.
 • Te veel hitte kan de kleuren mat of geel maken of het kan de zijde verbranden.
 • Tijdens het strijken moet zijde niet besprenkeld worden met water. Dat veroorzaakt vlekken.
 • Let op: gebruik géén azijn als er een gekleurde vlek in je kledingstuk is gemaakt, zoals een paprika- of curry-vlek. Dan moet je geen azijn gebruiken omdat azijn de kleuren stabiliseert.
 • Gebruik louw-warm water en milde zeep (bijvoorbeeld van Ecover). Baby-shampoo kan ook.
 • Was zijde nooit warmer dan 30 graden.
 • Laat zijde nooit weken, maar spoel het meteen uit.
 • Wring, wrijf en draai zijde niet. Rol het in een handdoek om het water uit te halen.

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan alle informatie over onze zijde blouses & rokken en hoe je deze stof moet verzorgen.
Als je vragen hebt, stuur ons op Instagram gerust een berichtje!

Love,

Janice

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwtjes?

Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Volg ons ook op facebook, instagram en Linkedin.

X